Herleef de natuurreligieNatuurreligie een verloren beschaving uit de oudheid.Be whole again with nature
Samhain: rond 1 november
Land / gebied: Wereld
Religie: Natuurgodsdienst
Soort: Religieus, Traditioneel, landbouwfeest
Ritueel om de dierbaren te eren.
Met Samhain, vieren we het (Keltische) Nieuwjaar. Het is ook het laatste oogstfeest (landbouwfeest) van het jaarwiel. Samhain wordt uitgesproken als Zouw-in. De viering van Samhain (Keltisch Nieuwjaar) begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober.
 
Letterlijk betekent Samhain "het einde van de zomer” en luidt dus als zodanig de winter in. Het land ligt braak en de laatste vruchten zijn geplukt. Naast dit aspect zagen de oude Kelten Samhain ook als een intensieve spirituele tijd, een tijd om magie te bedrijven en contact te hebben met hun overgegane dierbaren. Dat kon in deze periode omdat de sluier tussen de werelden tijdens Samhain het dunst is. Het is een goed gebruik om op de avond van Samhain melk en koekjes voor de buitendeur te zetten of een extra bord op de eettafel te plaatsen voor de voorouders die samen met hun familie Samhain willen vieren.

Samhain vinden we tegenover Beltain op het wiel van het jaar.
Rond deze tijd vinden we nog meer feesten zoals Halloween, Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november) en *Dia de los Muertos (Mexicaanse dag van de doden). Allemaal feesten met eenzelfde thema, namelijk de dood. De viering van Samhain begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober. Veel feesten beginnen 's avonds. Dit is afkomstig van de Kelten, die de dag met de avond in plaats van de ochtend begonnen.

Tijdens dit feest is de scheiding tussen de dodenwereld en onze wereld flinterdun. Er wordt dan ook geloofd dat de doden tijdens Samhain weer op deze wereld aanwezig zijn. Het is het ‘feest der doden’. Dit maakt Samhain tot een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Op Samhain wordt de tafel weer gedekt voor overleden gezinsleden. Symbolische wijze kan er voedsel op het altaar worden geplaatst (evenals bijvoorbeeld een bord met servet om aan te geven dat de overledene welkom is om 'aan te schuiven'). Ook buiten kan er voedsel achter worden gelaten voor de doden.

De Mexicanen vieren elk jaar feest met de doden (vorm van Samhain). In Mexico is begin november het feest El Dia de los muertos. Dan komen de zielen van overleden voor een paar uur naar aarde. Ze worden ontvangen met bloemen, eten, kleurige slingers en muziek, terwijl kinderen verkleed als skelet verstoppertje spelen op het kerkhof. De dood is geen taboe in Mexico. De dood opzicht is geen rede voor vreugde. Maar er bang voor zijn of eindeloos treurig over blijven, dat is in Mexico geen optie. Dit alles neemt niet weg dat overleden opa's, oma's , moeders, tantes, ooms en kinderen gemist worden. Daarom dit feest dan is iedereen blij, dat de zielen aan gene zijde één keer per jaar toestemming krijgen om hun verwanten op aarde te bezoeken. 

Maak simpel je website Eigen site maken