Herleef de natuurreligieNatuurreligie een verloren beschaving uit de oudheid.Be whole again with nature
Datum: rond 1 of  2 februari 
Land / gebied: Wereld
Religie: Natuurgodsdienst
Soort:Ploeg en zaaifeest, zuiveringsfeest, vruchtbaarheidsfeest, landbouwfeest
Imbolc heeft echter nog lang de invloed van heidense gewoonten ondervonden. Tijdens de viering kwam een maagd op een ezel de kerk binnen, vaak ging ze heel wat minder maagdelijk weer weg. Dat er seksuele uitspattingen en drankgelagen plaatsvonden, blijkt uit het feit dat veel kerkelijke gezagsdragers er heftig tegen protesteren. Het is geen toeval dat het woord lichtmis een woord is waarmee een sloerie wordt aangeduid.

Imbolc (of Oimelc) wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd en is een heidens zuiveringsfeest.

Nu nog is het bij sommigen traditie om in februari een grote schoonmaak te houden. Alle Midwinterversieringen moeten het huis uit zijn, want we doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. Februa (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering.

Na de winter worden de akkers weer vruchtbaar gemaakt, met behulp van de Godin. Een beeldje van de Godin werd rondgedragen en ondergedompeld in water om te reinigen en vruchtbaar te maken, zodat de Godin de aarde reinigt en opnieuw vruchtbaar maakt voor een goede oogst. Later werd een beeld van Maria rondgedragen.

Imbolc betekent in of om de buik. Om de buik lijkt de meest logische vertaling, omdat men vroeger driemaal ritueel om de akker heen ploegde. De akker werd gezien als de moedergodin zelf.

Imbolc feest wordt veelal in verband gebracht met de Keltische (Ierse) Godin Brigid, het wordt dan ook vaak gezien als een Keltisch feest. Brigid is een vuurgodin, vruchtbaarheidsgodin en de Godin van de inspiratie /poëzie. In de Brigitta-tempel van Kildare werd een 'eeuwig' vuur ter ere van haar brandende gehouden door negentien maagdelijke priesteressen. Brigid is later 'opgenomen' in het Christelijke geloof (als vroedvrouw van Maria of in andere verhalen als dochter van een druïde en zich door Saint-Patrick liet bekeren). Bij de Germanen stond de moedergodin Nerthus centraal.

Oimelc kan worden vertaald als schapenmelk, en zou dusdanig verwijzen naar de geboorte van lammeren in het voorjaar, waardoor de productie van schapenmelk weer op gang komt.

Het is gebruikelijk om bij Imbolc een kruis, 'Brigid's Cross', te maken van het laatste graan. Dit kruis hangt het hele jaar in huis, tot er het volgende jaar een nieuwe wordt gemaakt. Het kruis activeert de levenskracht van het graan.

Een ander gebruik bij Imbolc is het maken van een graanpoppetje. Deze graanpoppetjes worden gebruikt om te voorspellen hoe de oogst gaat worden. 

Religieuze betekenis
Ook Imbolc werd overgenomen. De tweede februari werd het feest van Maria Lichtmis. De Heilige Maagd Maria moest veertig dagen na haar bevalling gereinigd worden, volgens de Joodse wet. Omdat de Heilige Maagd Maria niet onrein kon zijn, hoefde ze eigenlijk niet gereinigd te worden, maar aangezien de Heilige Maagd zeer gezagstrouw was en in alles het goede voorbeeld, hield zij zich aan de Joodse wet. Net zo goed als Jezus die en besneden en gedoopt werd.
Meer over Maria Magdalena, een bijzondere apostel MariaMagdalena.pdf
 
Maak simpel je website Eigen site maken