Herleef de natuurreligieNatuurreligie een verloren beschaving uit de oudheid.Be whole again with nature

Er bestaan verschillende theorieën over de precieze herkomst van het woord 'heks'. Het komt waarschijnlijk van hagazussa/ Hexe

En houdt verband met het voorspellen van de toekomst uit de runen. Toen het christendom het overnam van het heidendom, zijn de priesteressen en kruidenvrouwen van toen in het kwade daglicht gezet. Het heidendom werd als iets minachtigd beschouwd, nu nog! Als wat anders geloof zeker op spiritueel gebied, worden als heks en of duivel aanhanger neer gezet. Sinds enige tijd houdt het woord heks, mij bezig. Wat houdt dit woord voor mij in? Wat betekend het nu op dit moment nog voor mij?

 

Ik werd mij er medio 2013, meer en meer bewuste van het woord heks, een scheldwoord, een scheldwoord voor heidenen. Ik ging voor mijzelf steeds meer bij dit woord stilstaan en voelde mij er steeds minder goed bij. Een van mijn leden merkte mooi op; “een neger noemt zichzelf ook geen, nigger, dat ligt voor deze mensen ook erg beladen”.  

 

Er is veel leed geweest en nog wie onder de naam heks schuil gaat. Ook vele onschuldigen, zeker toen de wet tegen hekserij kwam, werd hier veel misbruik van gemaakt. Had je een hekel aan iemand, of lag je in onmin, kon je algauw voor heks worden uitgemaakt.
 
De naam heks kwam ver voor het christendom niet eens voor. En om alles in ere te herstellen en te zuiveren, hoort hier ook de "oorspronkelijke" naam bij, anders blijven we in het proces hangen en houden we het (zelf) in stand. Maar dit is mijn persoonlijke bevinding.
 

Want het gebeurd helaas nog steeds "de heksen holocaust", bijv., in Afrika Ouédraogo – IPS.  Burkina Faso startte een campagne tegen de heksenvervolging in het land, die al zeshonderd slachtoffers heeft gemaakt. Tegen 2016 moet de praktijk verleden tijd zijn in het land. Maar ook kinderen werden het slachtoffer,  afrikaanse kinderen vinden de dood heksenvervolging , door de christelijke kerk. In 2011 kreeg een marokaanse vrouw de doodstraf voor hekserij. In febr 2013 werd er een heks levend verbrand in Papoea nieuw guinea

 

Mede hierom, moet alles in ere hersteld worden, stoppen met deze gruweldaden!! Pagans zijn heksen, heidenen zijn heksen, kruidenvrouwen zijn heksen, druïden zijn heksen, enz. Alles wat anders gelooft, denkt en voelt, zijn in de ogen van bijv. christen heksen.......... Onwetendheid, onbekendheid maakt onbemind! 

 

Maar waarom, blijven we, ondanks we weten hoe dit woord tot stand is gekomen en zo beladen is, het in ere houden?  Ons dan heks blijven noemen?  Een woord wat in de schaduw staat, jouw in de schaduw zet. Houden we dan niet iets in stand, waarvan wij weten wat voor een gruwel er achter hangt? Uiteindelijk zijn we heidenen en of pagan’s, die de natuur als hun kerk beschouwen, die in niet in 1 God geloven, maar in Goden en Godinnen. Waarom pakken we dat niet op en blijf jij jezelf heks noemen? Dit is mij ook een raadsel? Ik vermoed omdat we het heks zijn, van overdracht tot overdracht gaat en we er niet echt meer bij stilstaan, het gewoon hebben geaccepteerd, terecht of onterecht dat laad ik in het midden. Maar maak ons weer bemind en bekend, zodat we uit het verdoem hoekje komen en de voorloper van het christendom, het heidendom, ook weer geleerd wordt en gezien wordt als een geloofwaardig geheel. Waar is men bang voor? Dat er geen kerk meer volloopt, omdat de waarheid boven komt? 

 

Het woord pagan is afkomstig van het Latijn paganus, en duidde iemand aan die op het land leefde, en het lokale geloof van het land aanhing. De term paganisme omschrijft een zeer rijke variëteit aan religieuze stromingen, die een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Doet mij denken aan het eclectisch zijn. Zo wordt de natuur ervaren als heilig, als een expressie van de goddelijke krachten. Het goddelijke wordt vaak voorgesteld als mannelijk en vrouwelijk, als God en Godin. De cyclus van de seizoenen wordt gevierd met jaarfeesten. Inhoudelijk voelen de meeste groepen zich verwant met de pre-christelijke natuurreligies.

 

Wat is Paganisme klik hier

 

Dus ja, voor mij helder, ik voel me beter bij het woord Pagan, dan bij het woord heks.

Geschiedenis Heidendom klik hier pdf bestand

Samengesteld door Jolanda
januari 2014

Maak simpel je website Eigen site maken